zpět na reference      zpět na rodinné domy
 
   
         
   
         
   
 
foto   |    KMS
 
rodinný dům ve Vysokém Mýtě
investor    |    MUDr. Alena Konečná a Ing. Pavel Konečný
realizace    |    2002
místo      Boženy Němcové, Vysoké Mýto
pozice gps    |    +49° 57' 8.89", +16° 9' 35.63"
 

text    |   

 

Architektonické řešení

 

Stavba rodinného domu je realizována  na 14 metrů široké proluce mezi stávajícím obytným domem a nově postaveným penzionem. Objekt je pětipodlažní.

 

Hmotové řešení respektuje okolní zástavbu. Jednoduchý kvádr je zastřešen sedlovou střechou jejíž hřeben navazuje výškově na dům č.p.1691, a která přechází do terasy v místě přechodu na Tošovského penzion.

 

Fasáda uličního průčelí je z lícových cihel kombinovaná s obkladem pískovcových broušených desek.Vstupní portál je zvýrazněn pootočením k jihu a balkonem tvořícím stříšku nad vstupem.

 

Římsa bude provedena z mléčného skla na kovových konzolách se spádem do atikového žlabu. Střecha bude provedena z předzvětraného titanzinkového plechu šedostříbrné barvy.

 

Dvorní průčelí pootočené k jihovýchodu bude členitější. V levé části bude skleněný arkýř jdoucí přes přízemí a první patro. Fasáda je vertikálně rozčleněná proskleným schodištěm. V pravé části vybíhá přízemní hmota bazénu s obytnou terasou na střeše. Na terasu je přístup z obytné kuchyně. V podkroví vybíhají po obou stranách schodiště prosklené vikýře zimních zahrad. Fasáda je tedy kombinací režného zdiva a skla. Dělící stěna mezi obytnou terasou a sousední zahradou č.p.1691 tvoří skleněná stěna z mléčných vitrabloků.

 

Zahrada je členěna na dvě základní výškové úrovně. Nižší část před bazénem je dlážděná a třemi postupnými květinovými terasami stoupá  ke stávajícímu vzrostlému smrku. Druhá část přiléhající k penzionu Tošovský je na úrovni přízemí přístupná přes vyrovnávací schody podél fasády.

 

 

Dispoziční  řešení objektu 

 

Ve středu uliční fasády je umístěn hlavní vchod do budovy. Ze zádveří jsou přístupny tři prostory. Vpravo se vstupuje do ordinace dětské lékařky, kde je čekárna, sociální vybavení pacientů a personálu, pracovna sestry a ordinace dětské lékařky. Tyto prostory bude provozovat spolumajitelka. Vlevo se vstupuje do kanceláře s příslušenstvím, které bude užívat spolumajitel.

 

V čele zádveří se vstupuje do haly rodinného domu manželů Konečných. Hala je eliptického tvaru se skleněným mléčným stropem. V čele haly se nastupuje do schodiště propojující veškerá podlaží. Vlevo od schodiště se vstupuje do bazenové haly, která je vybavená saunou, sprchou, wc, virpůlem a bazénem.

 

V prvním patře se ze schodiště vstupuje do hlavního obytného prostoru s kuchyní a sociálním zařízením. Z obytné kuchyně je vstup na obytnou terasu. Obytný prostor je interiérovým řešením členěn na jídelnu, knihovnu a obývací pokoj. Obývací pokoj lze prodloužit do proskleného arkýře. Prostor je maximálně prosvětlen jak okny, arkýřem, tak i světlem jdoucím ze střešního centrálního světlíku prosvětlujícího všechny podlaží domu. Otvor světlíku tvoří v obývacím prostoru eliptickou galerii z které je přístup do obytných prostor druhého patra. Ve druhém patře jsou tři ložnice, dvě koupelny, šatna a místnost domácích prací.

 
  zpět na reference      zpět na rodinné domy